De zoektocht naar de juridisch professional

Wil je een vacature door ons laten invullen? Neem vrijblijvend contact op. We horen graag meer over de specifieke wensen en denken met je mee.

Bel ons op: 033 – 467 1001

Zoek een vacature

Vind
Generic filters
Exact matches only
Search in title
Search in content
Search in excerpt
Search in comments
Filter by Custom Post Type

De zoektocht naar de juridisch professional

De markt voor advocaten en bedrijfsjuristen is een kandidatenmarkt geworden. Was het aanbod tot enkele jaren geleden van het aantal actief zoekenden nog groter dan het aantal open posities, anno 2018 moeten we constateren dat de advocaat-medewerker geheadhunt moet worden. En ook een legal counsel met wat jaren ervaring wordt niet meer eenvoudig gevonden middels een publicatie via de traditionele kanalen.

Uiteraard is deze ontwikkeling mede een gevolg van de huidige conjunctuur, maar er is meer aan de hand. De wensen en ambities van de juridisch professional zijn sterk veranderd.

Heilige graal

Binnen de advocatuur wordt aan het partnerschap als ‘heilige graal’ bijna letterlijk minder statuur toebedeeld: jonge advocaten behoeven niet meer zo nodig partner te worden. De wens tot meer vrijheid en een gezonde work-life balance komen daarvoor in de plaats. Als gevolg hiervan zien we een sterke toename aan zelfstandige ondernemers in de advocatuur. Dat zijn veelal dertigers en begin veertigers, die zich naast hun eigen praktijk beschikbaar stellen voor interim opdrachten. Zij hebben hiervoor ook de gewenste vaardigheden in huis. Het zijn namelijk pro-actieve personen met aanpassingsvermogen, die snel kunnen schakelen en beslissingen durven nemen. Die meedenken en -bewegen met de business. En daarmee toegevoegde waarde leveren aan de opdrachtgever.

Als moderne ondernemers hebben interim advocaten en interim juristen een focus op hun core business. Het verwerven van nieuwe opdrachten besteden zij liever uit. Dit is een taak die T&P Legal als intermediair hen natuurlijk graag uit handen neemt.

Van hunten naar verleiden

De panelen binnen de juridische arbeidsmarkt zijn dus verschoven: de macht ligt bij de kandidaat. De juridisch professional is op zoek naar een mooie vervolgstap en heeft zowel binnen de advocatuur als het bedrijfsleven vaak meerdere opties.

Wie op zoek is naar een ervaren juridisch professional, zal zijn wervings- en selectieproces moeten aanpassen. Met name snelheid van handelen gedurende het gehele proces, de juiste communicatie, een volledige context, perspectief en een transparant, persoonlijk aanbod zijn hierbij van belang. Voor veel organisaties is het niet zo eenvoudig om hieraan te voldoen.

De wensen en ambities van de juridisch professional staan bij een (vervolg)stap centraal. De potentiële opdrachtgever dient derhalve wat te bieden te hebben, inhoudelijk maar ook binnen de arbeidsvoorwaarden. Inhoudelijk door onder andere in te spelen op de technologisch ontwikkelingen en mogelijkheden en door legal niet meer te zien als een staffunctie maar als business-partner. Aanvullend daarop moet de potentiële opdrachtgever bereid zijn maatwerk te leveren op het gebied van persoonlijke ambities en arbeidsvoorwaarden.

De doelgroep écht kennen

Wil je op het moment van een vacature adequaat kunnen schakelen, dan zul je inzicht moeten hebben in de kandidatenmarkt. Dat betekent dat je moet begrijpen waar en hoe je de geschikte kandidaten kunt vinden. Daarnaast is het belangrijk dat je jezelf als organisatie weet te onderscheiden door persoonlijk contact en het plaatsen van relevante content.

Concrete en oriënterende gesprekken
Het is je waarschijnlijk wel duidelijk geworden dat wij gedurende het jaar veel kandidaten spreken. Dat doen wij vaak concreet voor een bepaalde positie, maar nog vaker zijn dit oriënterende gesprekken, waarmee wij de loopbaanwensen van de kandidaat goed in kaart proberen te brengen. Die wensen zijn lang niet altijd per direct aanwezig, maar gaan bijvoorbeeld spelen na afsluiten van de advocaat-stagiaire periode of na 6-8 jaar in de advocatuur dan wel 4 jaar als bedrijfsjurist bij hetzelfde bedrijf heeft gewerkt.

Zoals eerder geschetst, kunnen die wensen ook van persoonlijke aard zijn. Zo wil een kandidaat de komende jaren niet 40 uur, maar 32 uur werken omdat hij zijn kind wilt zien opgroeien. Een andere reden kan bijvoorbeeld zijn dat de kandidaat wil verhuizen naar een andere regio.

Latent zoekende kandidaten

Uit recent onderzoek van de Intelligence Group blijkt dat zich op de kandidatenmarkt gemiddeld 3,7 keer zoveel latent als actief zoekenden bevinden. Dit geeft genoeg redenen om een relatie met potentiële kandidaten op te bouwen, óók wanneer ze (nog) niet op zoek zijn naar een nieuwe baan.

Wij vertalen signalen naar onze werkwijze
Als intermediair hebben wij van T&P Legal deze signalen al wat langer begrepen en vertaald naar onze werkwijze. Uiteraard hebben we hierbij als doel dat we een meerwaarde kunnen blijven aanbieden. Door onze relatie met een groot aantal latent zoekende, kunnen wij bij een W&S-opdracht het profiel direct en persoonlijk bij geïnteresseerde kandidaten onder de aandacht brengen. Daardoor zijn wij niet afhankelijk van reacties op een advertentie in de huidige tsunami van vacatures.

Het spreekt voor zich dat wij organisaties graag ondersteunen bij hun zoektocht naar de gewenste legal professional. Wanneer jij hulp kan gebruiken bij het invullen van jouw legal vacatures, mag je mij gerust bellen of mailen:

Willem Gentenaar 06 – 12 97 68 93

w.gentenaar@tplegal.nl

Deel dit artikel

Geïnteresseerd?

Willem Gentenaar
Adviseur / Partner
Bel mij Mail mij

Overige Blogs