Aanpassend vermogen als kerncompetentie

Wil je een vacature door ons laten invullen? Neem vrijblijvend contact op. We horen graag meer over de specifieke wensen en denken met je mee.

Mail ons: w.gentenaar@tplegal.nl

Vanochtend een lange wandeling gemaakt met een interessante kandidaat; heerlijk en het heeft me een goed beeld gegeven van de (intrinsieke) motivatie, persoonlijke drijfveren en potentie van de kandidaat. De laatste maanden zijn deze wandelingen meer regel dan uitzondering en in alle eerlijkheid: het bevalt mij èn de kandidaten prima. Eigenlijk alleen wat minder als het met bakken uit de hemel komt….

Ook wij als intermediair worden gedwongen ons aan te passen aan de nieuwe werkelijkheid. En als de maatregelen iets duidelijk hebben gemaakt, is het wel dat ingrijpende veranderingen vragen om aanpassingsvermogen.

Maar ook los van ‘corona’ vormt snelle verandering op vele gebieden een constante factor binnen onze wereld. Met als gevolg dat binnen een organisatie de medewerkers die in staat zijn zich aan te passen en te (willen) leren, cruciaal zijn voor de toekomstbestendigheid van een organisatie. Meer cruciaal in mijn ogen dan kennis en ervaring.

IQ en EQ

Deskundigen voorspellen dat het vermogen je aan te passen als zijnde onmisbaar zal worden betiteld, en dus omarmd zal worden door recruiters en organisaties. Die gaan op zoek naar medewerkers die bereid zijn zich continu te blijven ontwikkelen en nieuwe vaardigheden aan te leren.

Is dat een verkeerde ontwikkeling? Ik denk het niet. Vaak staan de technologische, digitale ontwikkelingen centraal, maar onderschat de invloed niet van de benodigde menselijke vaardigheden. Juist niet in een veranderende context.

Het ontwikkelen van vaardigheden als empathie, creativiteit en kritisch denken zal binnen steeds meer functies bepalend zijn. Sterker nog, een sterk ontwikkeld aanpassend vermogen en een gezonde nieuwsgierigheid maken het verschil.

Ik ben er al wat langer van overtuigd, dat bij de  werving en selectie van (juridisch) talent lerend en aanpassend vermogen meer aandacht verdient. En dat is bij het interviewen van kandidaten zeker goed in kaart te brengen, o.a. door het stellen van ‘wat als’ vragen en de als antwoord gegeven scenario’s adequaat te beoordelen. Vaak worden dan ook de persoonlijke drijfveren en concrete ambities van de kandidaten kristalhelder. Zeker tijdens een uitgebreide wandeling in een park of bos.

Meer weten of een keer sparren? Ik hoor graag wat voor jou en je organisatie een goed moment is.

Willem Gentenaar
w.gentenaar@tplegal.nl
06 12 97 68 93

 

Geïnteresseerd?

Willem Gentenaar
Adviseur / Partner
0612976893 w.gentenaar@tplegal.nl