De inzet van een Interim Legal Counsel: een verantwoorde investering

Wil je een vacature door ons laten invullen? Neem vrijblijvend contact op. We horen graag meer over de specifieke wensen en denken met je mee.

Mail ons: w.gentenaar@tplegal.nl

Flexibiliteit: het is meer dan ooit een vereiste voor elke organisatie met een juridische afdeling. Wetgeving verandert in een rap tempo en technologische innovaties schieten als paddenstoelen uit de grond.

Binnen dit veranderlijke speelveld blijkt de interim legal counsel een flexibele en gewilde oplossing. De schakel die een organisatie zich naadloos kan laten aanpassen aan de veranderende markt, direct productief en met toegevoegde waarde.

Maar de inzet van een ervaren interim Legal Counsel vraagt om een extra investering. Maar is dat erg? De vraag is vooral hoe transparant de kosten zijn en – belangrijker nog – in hoeverre ze zich terugverdienen.

Waarom een interim Legal Counsel inhuren?

Voordat we dieper ingaan op de uurtarieven van interim juristen, is het belangrijk om de genoemde ontwikkelingen in de juiste context te plaatsen. Wat maakt een interim jurist een betere optie dan het aannemen van een extra legal counsel?

Flexibiliteit is hier het sleutelwoord. Lang vervlogen zijn de tijden van een relatief statisch juridisch landschap. ‘Aanpassen of uitsterven’ is de Darwiniaanse wet die organisaties met juridische behoeften als een zwaard van Damocles boven het hoofd hangt.

Dit zorgt ervoor dat het aannemen van een nieuwe werknemer niet langer volstaat.

Want wat als:

  • De expertise van de kersverse kracht aansluit op het heden, maar niet op de toekomst?
  • De juridische behoefte van de organisatie van tijdelijke aard is en na nieuwe wetgeving weer vervliegt?
  • De nieuwe medewerker zich – vrijwel onvermijdelijk – pas na een geruime aanloopperiode aanpast en daadwerkelijk productief wordt?

Hoe transparant zijn de kosten voor een Legal Counsel?

Feit is dat het aannemen van een nieuwe medewerker resulteert in de nodige onzekerheid en onproductieve uren. Maandenlange recruitmentprocessen zijn eerder regel dan uitzondering. En wisselende inwerktijden en opleidingstrajecten zorgen voor budgettair lastig beheersbare kosten.

Zo blijken werknemerskosten lang niet altijd zo transparant als ze lijken. Zeker niet als we elementen als pensioenopbouw, bonussen, verzekeringen, werkgeverslasten, leaseauto’s en verzuim ook in beschouwing nemen.

Dat plaatst ook de – vaak ten onrechte hoog geraamde – kosten voor een interim jurist plotsklaps in een compleet ander daglicht. Want die trekt niet aan de bel over vakantiegeld of een 13e maand. En vraagt niet om doorbetaling bij afwezigheid door ziekte.

Belangrijk: productiviteit binnen de gewerkte uren

Een interim jurist werkt volgens het motto ‘what you see is what you get’.

Zijn of haar tarieven staan altijd in verhouding tot het gevraagde kennisniveau en geleverde output. Vanzelfsprekend kunnen de tarieven binnen een bepaald bereik fluctueren op grond van deelgebied en expertise.

Daar tegenover staat dat de ervaren interim legal professional binnen de gewerkte uren ook daadwerkelijk productief is. Dit maakt het rendement op de investering in zo’n interim jurist bovengemiddeld hoog.

Hoe transparant is het uurtarief van een interim Legal Counsel?

Selectie via T&P Legal verzekert jouw organisatie van een ervaren specialist die direct voor je aan de slag gaat. Die gewend is om snel te schakelen en zich de unieke behoeften binnen jouw organisatie snel meester maakt.

En de uurtarieven? Daar maken we vooraf duidelijk afspraken over. Gemiddeld is het uurtarief € 90 – € 130 per uur, exclusief reiskosten. Ook is het mogelijk een all-in tarief per uur af te spreken.

Jij weet dus altijd exact wat het inhuren van de interim jurist je binnen de afgesproken periode (bijv. een half jaar of 9 maanden) en afgesproken inzet per week (24-40 uur) kost. En wat je ervoor terugkrijgt. Veel transparanter kan het wat ons betreft niet.

Geïnteresseerd?

Willem Gentenaar
Adviseur / Partner
0612976893 w.gentenaar@tplegal.nl