De juridische flexibele schil: het doel is duidelijk maar hoe pak je dat aan?

Wil je een vacature door ons laten invullen? Neem vrijblijvend contact op. We horen graag meer over de specifieke wensen en denken met je mee.

Bel ons op: 030 – 800 9207

Zoek een vacature

Vind
Generic filters
Exact matches only
Search in title
Search in content
Search in excerpt
Search in comments
Filter by Custom Post Type

De behoefte aan tijdelijke en projectmatige inzet van een juridische specialist neemt hand over hand toe. Het bedrijfsleven en ook de kantoren hanteren daarbij steeds vaker een flexibele schil bestaande uit een min of meer ‘vaste’ kern van zzp’ers.

Bij de kantoren ontstaat de behoefte aan extra mankracht door werkdruk en concrete cliëntvragen, welke vervolgens in de praktijk door voormalig medewerkers worden ingevuld. Medewerkers die om verschillende redenen op basis van een flexibel arbeidsverband verbonden blijven en als gevolg daarvan voor een bijna natuurlijke invulling van de flexibele capaciteit zorgen.

De keuze voor een flexibele schil aan juridische specialisten in het bedrijfsleven levert in de regel meer hoofdbrekens op. Ingegeven door een kritische blik op de bestaande juridische capaciteit (lees: kosten versus baten en productiviteit) volgen in de regel lastige, pijnlijke gesprekken en procedures met het bestaande team. Parallel ligt daar de uitdaging van het organiseren èn inrichten van een flexibele schil aan juridisch specialisten. Dat vereist niet alleen inzicht in de interne behoeftes maar ook kennis wat betreft de mogelijkheden van de externe juridische zzp-markt.

De ondersteuning van een partij die dagelijks contact heeft met de wereld van de zelfstandige interimmers valt dan zeker te overwegen.  Niet alleen voor het vinden en selecteren van de gewenste interim specialisten maar ook bij de definiëring en implementatie van de flexibele juridische capaciteit. Als T&P Legal worden wij door opdrachtgevers steeds vaker betrokken bij strategie, verandertrajecten of – projecten en kunnen daardoor beter de verwachtingen ten aanzien van de (interim)specialist bepalen en invullen. Ook wanneer er een flexibele schil georganiseerd moet gaan worden.

Hoe pakken we dat aan?

Wij zijn een groot fan van heldere en afgebakende doelstellingen. Een stappenplan als kapstok werkt daarbij uitstekend en omdat we graag transparant zijn geven we alvast in het kort de mogelijke invulling van de stappen.

 1. Definiëren doelstelling flexschil:
  In het algemeen vormt de aanleiding kostenreductie, gewenste projectmatige inzet van specialisten of tijdelijke, periodieke behoefte aan specifieke kennis. De uiteindelijke doelstelling kent wat variaties maar luidt in de basis als volgt: het definiëren, inrichten en beheren van een zorgvuldig geselecteerde schil van ervaren advocaten en juristen die flexibel kunnen worden ingezet bij afdelingen en projecten. 
 2. Het organiseren van de flexschil:
  Het is van belang op voorhand een aantal uitgangspunten te hanteren: denk hierbij aan bijvoorbeeld op welke expertise gebieden, kennis en ervaringsniveau, geschatte duur van de projecten, het volume, klik met de cultuur, etc. 
 3. De werking van de flexschil:
  De flexibele schil dient (staf)afdelingen en eventuele werkmaatschappijen de mogelijkheid te bieden voor korte of langere tijd specialistische juridische kennis en ervaring in huis te halen voor specifieke werkzaamheden en juridische ondersteuning bij (grote) projecten, dan wel in geval van grote werkdruk of uitval van vaste medewerkers.

Wat levert een flexschil de organisatie concreet op?

Het succes van een onderneming wordt bepaald door zijn mensen, dus ook de interim of tijdelijke kracht. Wanneer je in staat bent de juiste flexibele professional te vinden en te binden, die concreet waarde toevoegt aan de organisatie, ongeacht de contractvorm, heb je de sleutel tot succes in handen.

Voordelen van de flexschil:

 • Deze schil stelt de organisatie in staat de afdelingen en eventuele werkmaatschappijen op een breed terrein bij te staan. Zo hoeft de organisatie zelf niet alle specialistische expertise voltijds in huis te hebben.
 • Wanneer de aard of de duur van de werkzaamheden een tijdelijk karakter heeft, kan de organisatie zijn interne cliënten kwalitatieve en efficiënte oplossingen bieden middels een jurist uit de flexibele schil.
 • Door gebruik te maken van deze flexibele werkwijze kunnen de interne cliënten tegen een aantrekkelijk tarief over een kwalitatief uitstekende jurist beschikken.

Eindresultaat flexschil:

 • Juiste capaciteit
 • Juiste expertise
 • Juiste attitude
 • Verantwoorde kosten
 • Verantwoorde flexibiliteit

Het bemiddelen van interim legal professionals is onze core business. Wij kunnen je helpen bij het inrichten van een flexibele schil aan juridische specialisten, groot of klein, met de gevraagde kennis en vaardigheden maar ook met de bereidheid tot commitment.  M.a.w. flexibel beschikbaar voor meerdere projecten gedurende een langere periode. Meer weten? We komen graag en geheel vrijblijvend met jullie van gedachten wisselen. w.gentenaar@tplegal.nl

Deel dit artikel

Geïnteresseerd?

Willem Gentenaar
Adviseur / Partner
Bel mij Mail mij

Overige Blogs